barbarasteenvoorden

Boek: Angst-Wegwijzer

In Barbara's Boeken on oktober 30, 2014 at 10:07 am

Auteur: Charlotte Visch

Kinderen zelf zijn zonder twijfel mijn eerste inspiratie geweest om – in aanvulling op mijn huidige activiteiten – mijn praktijk uit te breiden met Integratieve Kindertherapie. Charlotte Visch was de tweede inspiratie.

Jaren geleden ontmoette ik Charlotte tijdens een lezing die zij gaf. Toen ik na die lezing thuiskwam zei ik: “Zij snapt het! Zij praat met kinderen zoals ik denk dat je met kinderen zou moeten praten. Ook als er problemen zijn: het kan vrolijk, opgewekt, met humor en door kinderen serieus te nemen.”

Ik kocht meteen een boek van haar (“De sleutel tot je kind” (ook een aanrader!)). En toen ik jaren later zocht naar een opleiding om met kinderen te kunnen gaan werken, bleek dat zij de opleiding Integratieve Kindertherapie had ontwikkeld. De opleiding die ik begin oktober ben gestart.

Een boek dat tot de verplichte literatuur van deze opleiding hoort is Angst-Wegwijzer. Een praktijkgids voor zowel ouders/opvoeders als voor professionele hulpverleners. En daarom kan ik het van harte aanbevelen als je in welke vorm dan ook met kinderen te maken hebt.

Het is allereerst een vrolijk boek dat makkelijk leesbaar is en dat problemen van kinderen op een adequate maar luchtige manier belicht. Het boek geeft op een heldere manier tips aan kinderen en hun ouders om angst aan te pakken. Het boek zit vol met praktijkvoorbeelden en geeft ons als ouders een verfrissende kijk op hoe we zelf geneigd zijn te handelen in onze opvoeding en begeleiding van kinderen.

Kerngedachte van het boek is dat ieder kind een mens is met wie je kunt praten en overleggen en wiens mening ertoe doet. Elk kind is anders en heeft zijn eigen angst te overwinnen. Elk kind komt op een zeker moment zijn angsten tegen, soms reële soms irreële angsten. Dit boek helpt je om met kinderen te praten en hen te leren hoe hiermee om te gaan.

In haar benadering van angst werkt Charlotte Visch vanuit het gedachtegoed van de Integratieve Kindertherapie. De belangrijkste uitgangspunten van deze therapie zijn:

  1. het kind weet welk probleem het heeft (bewust of onbewust)
  2. het kind kan zijn probleem oplossen (met hulp van binnen en buiten)
  3. het kind weet hoe hij dat wil doen (middelen en manieren)

Elk kind heeft dus recht op het oplossen van een probleem op zijn of haar eigen manier.

Het boek behandelt o.a. angst voor injectienaalden, angst om te gaan slapen, angst voor nare gevoelens, faalangst, angst om zelfstandig te zijn en voor jezelf op te komen, angst voor keuzevrijheid en autonomie. Maar ook: kinderen die leven met de angst die hun ouders hebben.

Zelfs als je niet een op een het probleem van je kind hierin herkent, zul je toch veel hebben aan de tips en inzichten van het boek. Dus als een kind zich zorgen maakt over een verhuizing, over gedrag van de juf, over hoe zich te gedragen: iedere angst die leeft is samen met het kind te bespreken en op te lossen.

Wij als volwassenen hebben feitelijk de rol die ik voor mezelf vaak zie als coach: we lopen een tijdje het weggetje van het leven (of het probleem) met het kind mee. Maar het kind weet het, kan het en doet het.

Veel plezier met het lezen (en uitproberen) van dit boek!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: